Een persoonlijk inzicht door aanraking

Hoewel bekend is dat aanraking van levensbelang is voor mensen, groeit onze onderlinge afstand door sociale media en veranderende sociale normen. En aanraking is juist het begin van sociale ontwikkeling, voor jonge kinderen, maar ook volwassenen blijven zich op dit gebied ontwikkelen.

Nu zijn er mensen met wie ik te maken heb en bij wie ik geen behoefte heb om aan te raken of aangeraakt te worden. Dan is het duidelijk: ik voel een grens en die respecteer ik. Toch zijn er genoeg situaties waarin ik iemand best even zou willen aanraken, door een schouderklopje te geven of een aai over de bol. Alleen doe ik dat niet, want ik vraag me af of hij of zij er op zit te wachten. Bijzonder, omdat ik het zelf eigenlijk heel prettig vind als iemand mij op een passend moment, bewust aanraakt.

Op de massagetafel is het wat dat betreft gemakkelijk. Voorafgaand aan een massagetherapiesessie maken we een duidelijke afspraak over het aanraken en laten aanraken. Dat juist deze professionele aanraking veel brengt staat voor mij vast. Door de aanraking in een veilige omgeving en met heldere afspraken wordt iemand zich bewust van zijn of haar lichaam. Als je wordt gemasseerd voel je jouw grenzen, letterlijk (hier houdt mijn arm op, bijvoorbeeld) en figuurlijk (op die plek wil ik wel langer aangeraakt worden en daar mag het wel stoppen). Verder heeft de massage vrijwel altijd een ontspannende werking en kan je je bewust worden van een bepaald (opgekropt) gevoel.

En dan nog even weer terug naar dat schouderklopje. Deze informele, intieme, aanraking is van kortere duur, maar als dit schouderklopje oprecht wordt gegeven werkt zo’n lichamelijk voelbaar contact nog lang door.

˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳

Omgaan met weerstand in je leven

Ons leven verandert voortdurend. Een deel van die veranderingen is makkelijk te aanvaarden, omdat ze passen bij jou op dat moment. Andere veranderingen zie je liever niet gebeuren of de manier waarop ze plaatsvinden zorgt voor weerstand. We ontkomen daarom niet aan weerstand. Hoe we met weerstand omgaan maakt wel een verschil.

Weerstand benadrukt dat het niet altijd gaat zoals we bedacht hadden. Over het algemeen kunnen we ons over de meeste weerstanden heen zetten en gaan we vervolgens over tot de orde van de dag. Soms steekt een weerstand echter steeds weer de kop op. Als we deze weerstand dan blijven negeren, of wegwuiven als onbelangrijk, zet deze zich vast in ons lichaam. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten als verkramping in onze spieren, als buikpijn of hoofdpijn. Ook kan dit zich uit en in huilbuien of malende gedachten die niet lijken te stoppen. Dit is goed moment om de weerstand of klacht nader te bekijken. We kunnen dit doen door aandacht te besteden aan de weerstand  in een massagetherapie-sessie.

Ruimte om te kiezen

In de massagetherapiesessie tasten we af waar de weerstand mee te maken heeft. Door ons er op te focussen en de weerstand bewust te ervaren voel je het proces dat zich in je afspeelt. Hierdoor ontstaat er ruimte om de weerstand in een vroeg stadium te signaleren. En daarmee ontstaat er ruimte om te kiezen voor een benadering die beter past bij dat moment.

Bij massagetherapie ontstaat die ruimte niet door er uitgebreid over te praten, maar door aan den lijve te ervaren wat er in jou gebeurt. We richten ons tijdens de massage niet alleen op de fysieke weerstand of klacht, want vaak spelen gedachten, emoties en sociale omstandigheden ook een belangrijke rol.

˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳

Heb je moeite met grenzen stellen.

Ga je vaak zover over jouw grens heen, dat het je uitput? Leer jouw eigen grenzen beter aan te voelen met behulp van massagetherapie. Tijdens de massage begeleidt de massagetherapeut jou met focusvragen. Dit helpt om je bewust te worden van de reacties die de aanraking op je heeft.

Er is vaak een relatie tussen de manier waarop je reageert in een stressvolle werksituatie en de manier waarop je reageert op de aanraking tijdens een massage. De massage helpt je om te ervaren waar jij spanning vasthoudt en waar je adem zit als een situatie of plek ongemakkelijk aanvoelt. Omdat er bij een massage geen sprake is van een stressvolle situatie is het beter mogelijk om de spanning en andere klachten te onderzoeken en je houding richting de stressvolle situatie vervolgens aan te passen.

Overigens levert een saaie baan ook stress op. Te weinig prikkels zorgen net zo goed voor een uitgeput gevoel als overprikkeling. Een massage kan je dan helpen om een goede balans tussen spanning en ontspanning te vinden.

˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳˳

  Door Marcel Snippe.