Indruk massages | massagetherapie | Amersfoort

Close Icon
   
Contact Info     Bel: 06 235 44968

Uit de krant: ‘Wandeltraining voor mensen met reumatische klachten’

Foto artikel AD

Wandelfit is een speciale training voor mensen met reumatische klachten in Amersfoort en Baarn. Na drie maanden zijn alle deelnemers lovend over het effect ervan op hun gezondheid.

Atletiekvereniging Altis aan de Schothorsterlaan. Een prachtige zomeravond in vakantietijd. Bij een rozenperkje, schuin achter het verenigingsgebouw, begint Marcel Snippe met de warming-up voor de Wandelfitgroep op maandagavond. Vier vrouwen in een cirkel. Geen sportkleding, wel allemaal stevige wandelschoenen.

Eerst de enkels losmaken, dan ‘knieën omhoog en afwisselend naar links en rechts brengen’. Deelnemer Wil Geurts (68): ,,Dat lukt me niet.” Snippe reageert helder: ,,Dan moet je het niet doen. Kijk dan of je met je been rustig kunt zwaaien.”

Samenwerking
Wandelfit, een speciaal wandelprogramma voor wie reumatische klachten heeft, is een initiatief van De Sportcombinatie. Dit collectief van zeven sport- en bewegingsprofessionals uit Amersfoort begeleidt en voert het programma uit. In Amersfoort wordt samengewerkt met atletiekvereniging Altis, in Baarn met BAV, Baarnse Atletiek Vereniging.

Vaak denk je bij moeheid even liggen, maar bewegen maakt juist fitter.

Diana Dör (55)

Snippe: ,,Behalve zwemmen in verwarmde baden is er voor mensen met reuma nauwelijks iets te doen op het gebied van bewegen. Wandelfit voorziet echt in een behoefte.”

Uitkomst
De wandeltrainingen zijn in april van start gegaan en worden rustig opgebouwd. Een korte warming-up, een wandeling door Park Schothorst of ‘op de baan’ (Baarn) met oefeningen tussendoor en een coolingdown.
Uitkomst

Voor Diana Dör (55) is Wandelfit een uitkomst: ,,Ik kan niet lang lopen, maar dit uurtje is voor mij goed te doen. Vaak denk je bij moeheid even liggen, maar bewegen maakt juist fitter.”
Sjiel de Bont (50) beaamt dit. ,,Ik was een keer heel moe, had echt geen zin, maar ging toch. Door als het ware door die moeheid heen te gaan, voelde ik me beter. Er kwam een ander soort moeheid voor in de plaats.”

Door ba­lans­oe­fe­nin­gen voel ik me zekerder en dat geeft zelfvertrouwen.

Dorry Engelsman (60)

Hoofd leeg
Mary van Dijkhuizen (58) begon drie weken geleden met Wandelfit en doet inmiddels alle oefeningen mee. ,,Mijn hoofd is na het wandelen lekker leeg.” De deskundigheid van de begeleiders roemen ze allemaal. De Bont: ,,Iedereen heeft andere beperkingen. Het is fijn dat door deskundige begeleiding iedereen mee kan doen.”

Gevoelsmatig voelen alle deelnemers zich beter, maar is dat ook zo? Voorafgaande aan de start, volgt eerst een kort medisch onderzoek. Daarin wordt ieders fitheid nagegaan, onder andere door het meten van de hartslag. Tijdens de wandeltraining wordt elke drie maanden getest en wordt zichtbaar of ieders fitheid is verbeterd.

Oppepper
Dorry Engelsman (60) is deelnemer in Baarn en is verheugd dat haar conditie na drie maanden is verbeterd. ,,Ik voel het, maar het is dus ook zo.” Daarnaast benoemt Engelsman dat Wandelfit haar ook een mentale oppepper bezorgt. ,,Door balansoefeningen voel ik me zekerder en dat geeft zelfvertrouwen.”

In september beginnen Wandelfit Amersfoort en Baarn met nieuwe groepen. Kijk op: desportcombinatie.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *